Ο Ευρωπαϊκός παράδεισος των ψηφιακών νομάδων

Όμορφη η Μαδέρα, αγναντεύει τον Ατλαντικό, είναι ονομαστή για τον τουρισμό και τα κρασιά της, διακρίνεται για τις καλές θερμοκρασίες της όλο το χρόνο. Αλλά έχουμε και στην Ελλάδα γνωστούς τουριστικούς προορισμούς ή και χαμηλής τουριστικής έντασης άγνωστα “διαμάντια”, ανάλογης ομορφιάς. Παραθαλάσσιες πόλεις και νησιά, με λίγο χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες αλλά σίγουρα με λιγότερα ακραία φαινόμενα. Γιατί λοιπόν να μην είμαστε και εμείς παράδεισος των ψηφιακών νομάδων; Ας δούμε αν έχουμε τα προσόντα και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Πως τα κατάφεραν;

Η αυτόνομη περιφέρεια της Μαδέρας, η οποία περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα νησιών του Ατλαντικού που ανήκει στην Πορτογαλία, έστησε μια νεοφυή επιχείρηση (start up) με σκοπό να “τρέξει” το πιλοτικό έργο “Ψηφιακοί Νομάδες στα νησιά της Μαδέρας” (Digital Nomads Madeira Islands project). Στόχος του πιλοτικού έργου είναι ό,τι λέει το όνομά του. Να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες στην περιοχή και ιδιαιτέρως στο πασίγνωστο νησί Μαδέρα και στο λιγότερο γνωστό, δεύτερο σε έκταση νησί, Πόρτο Σάντο.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του έργου:

Η Μαδέρα έχει εξαιρετικές συνθήκες για να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες λόγω της φυσικής ομορφιάς, των δραστηριοτήτων στη φύση, του πολιτισμού και των φανταστικών κλιματολογικών συνθηκών καθ΄όλο το έτος. Το έργο έχει σκοπό να προετοιμάσει και να δημιουργήσει μια μοναδική κοινότητα με ψηφιακούς νομάδες απ’ όλον τον κόσμο”.

Το “Χωριό των Ψηφιακών Νομάδων” στην περιοχή Ponta do Sol της Μαδέρα, αποτελεί το πλέον αντιπροσωπευτικό μέρος του πιλοτικού έργου. Έτσι επιδιώκουν να φέρουν σε επαφή τους ψηφιακούς νομάδες, τους επιχειρηματίες και τους ντόπιους για να οικοδομηθεί μια κοινότητα ανθρώπων οι οποίοι θα έχουν ισχυρή θετική κοινωνική και οικονομική επίδραση στο χωριό. Αξιοποιούν το χαρισματικό κλίμα και την ομορφιά του συγκεκριμένου μέρους αλλά δεν αρκούνται σε αυτό. Σε κεντρικό σημείο του χωριού αυτού, στο πολιτιστικό κέντρο John do Passos,, δημιούργησαν έναν όμορφο κοινόχρηστο χώρο εργασίας (coworking place) στον οποίο παραχωρούν δωρεάν θέση εργασίας και ελεύθερο ιντερνετ.

Οι εσωτερικές θέσεις εργασίας είναι είκοσι (20) ενώ περισσότεροι από 25 μπορούν να εργάζονται σε μερικώς προστατευμένους εξωτερικούς χώρους. Οι ταχύτητες σύνδεσης στο Ιντερνετ μέσω wifi είναι εξαιρετικές (500 mb (Download) / 300 mb (Upload). Προφανώς, ισχύουν τα απαραίτητα πρωτόκολα υγιεινής και ασφάλειας λόγω Covid και προβάλλεται η αυστηρή τήρησή τους.

Αλλά οι ψηφιακοί νομάδες δεν είναι μόνο εργαζόμενοι, ούτε τουρίστες που θα περάσουν 15-30 ημέρες στις διακοπές τους. Οι περισσότεροι μένουν 3 τουλάχιστον μήνες. Έτσι, θα πρέπει να εξασφαλιστούν προϋποθέσεις για ελεύθερο χρόνο που θα καλύπτει τα πολλαπλά ενδιαφέροντα και θα επιτρέπει στον επισκέπτη να βιώσει ό,τι καλύτερο προσφέρει η περιοχή. Συγχρόνως να έχει πολλαπλές ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και γνωριμία με τους ντόπιους ή με άλλους ψηφιακούς νομάδες. Υπόσχονται και σχεδιάζουν απολαύσεις ηλιοβασιλέματος σε καφέ της αρεσκείας του κάθε επισκέπτη, μαθήματα yoga και Tai Chi, γυμναστικής, Personal Training, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές (nomad escape) κλπ. Επιπλέον, ο επισκέπτης μπορεί να προετοιμάσει την μετάβασή του και το πρόγραμμά του με τη βοήθεια των στελεχών ή των συνεργατών της νεοφυούς επιχείρησης που υλοποιεί το έργο.

Η πρωτοβουλία και ο αρχικός σχεδιασμός είναι της περιφερειακής διοίκησης γιατί τέτοια έργα δεν μπορούν να σχεδιαστούν από επιμέρους επιχειρήσεις. Η υλοποίηση παραχωρήθηκε σε ένα ευέλικτο και καινοτόμο σχήμα όπως είναι η νεοφυής επιχείρηση (start up). Όμως καθοριστικός παράγων είναι η συνεργασία μεταξύ δημοσίων φορέων, δημοτικών αρχών, κοινωνικών φορέων, συλλογικοτήτων και βεβαίως επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Ξενοδοχεία, καταλύματα και εστιατόρια, διαχειριστές χώρων ικανών να εξυπηρετήσουν ψηφιακές νομάδες (Χώροι ομαδικής εργασίας – coworking places), σύμβουλοι, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες από διαφορετικές περιοχές έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση και στην παρακολούθηση του έργου κατά την πιλοτική φάση, να προσφέρουν γνώσεις αλλά επίσης να μάθουν μια καινούργια αγορά. Μια αγορά που απαιτεί προσαρμογές, μικρού κόστους και άμεσης απόδοσης, αλλά προσαρμογές που είναι συμβατές με τις ομάδες ψηφιακών νομάδων τις οποίες μπορεί να προσελκύσει κάθε περιοχή. Εν τέλει, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την υφιστάμενη εικόνα ή / και τον στρατηγικό προσανατολισμό κάθε περιοχής (που βρίσκεται – σε ποιους απευθύνεται – σε ποιους θέλει να απευθυνθεί).

Συγκρίσεις…

Το σύμπλεγμα νησιών της Μαδέρα είναι αυτόνομη περιοχή που ανήκει στην Πορτογαλία. Βρίσκεται στον Ατλαντικό, βορειότερα από τα Κανάρια νησιά, λίγο κοντύτερα στον Ισημερινό από ό,τι η Κρήτη. Η έκτασή τους (800 τετραγωνικά χιλιόμετρα) είναι το ένα τρίτο των Κυκλάδων αλλά ο πληθυσμός τους είναι υπερδιπλάσιος (268.000 έναντι 112.000).

Το μεγαλύτερο νησί, η Μαδέρα έχει έκταση 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ανάλογη της Σύρου ή της Σαντορίνης. Ο πληθυσμός της είναι 111.000 κάτοικοι, ανάλογος της Ρόδου και πενταπλάσιος της Σύρου ή της Σαντορίνης. Η ακτογραμμή στο νησί της Μαδέρα έχει μήκος 140 χιλιόμετρα, ίδια με της Νάξου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της είναι βραχώδες. Το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί, το Πόρτο Σάντο

Η πρόσβαση με πλοίο από την Πορτογαλία είχε διάρκεια 22 ώρες αλλά σήμερα πλέον έχει καταργηθεί. Άρα γίνεται κυρίως με αεροπλάνο σε δύο διαθέσιμα αεροδρόμια. Το μεγαλύτερο από αυτά θεωρείται ένα από τα πλέον επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου, λόγω κυρίως των ισχυρών ανέμων και του προσανατολισμού του.

Σύμφωνα με τη wikipedia, η μέση ετήσια θερμοκρασία στις παράκτιες περιοχές μπορεί να υπερβεί και τους 20 °C στο νότιο τμήμα του συμπλέγματος. Η υγρασία είναι μέτρια έντονη και το κλίμα χαρακτηρίζεται ωκεάνιο υποτροπικό. Τα νησιά επηρεάζονται από το Ρεύμα του Κόλπου, και η θερμοκρασία θάλασσας κυμαίνεται μεταξύ 26 °C το καλοκαίρι και 17 °C το χειμώνα.

Το τυπικό κόστος ζωής για έναν ψηφιακό νομά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Digital Nomads World, ανέρχεται στα 1900 ευρώ ανά μήνα και κατανέμεται ως εξής: Φιλοξενία 690 ευρώ, Διατροφή 450 ευρώ και Διασκέδαση 150 ευρώ.

Τι λέτε;

Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι ανάλογο στην περιοχή σας; Μια περιοχή η οποία έχει ίσως περισσότερα πλεονεκτήματα από τη Μαδέρα. Είναι μοναδικής ομορφιάς, έχει πλούσια ιστορία και πολιτισμό, διατηρεί παραδοσιακά στοιχεία στις κοινωνικές σχέσεις και στις δραστηριότητες, παράγει εξαιρετικά προϊόντα … Ακόμη διατηρεί για αρκετούς μήνες το χρόνο καλό καιρό, ελκυστικό για τους πολίτες της κοντινής μας Ευρώπης, δεν είναι συχνά τα φαινόμενα ακραίων καιρικών συνθηκών, δεν απαιτεί απαραίτητα μετακίνηση με αεροπλάνο, ίσως υπάρχει και δυνατότητα οδικής αποκλειστικά προσβασης. Και από αναξιοποίητα κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά, άλλο τίποτα! Η Ελλάδα ίσως έχει το μεγαλύτερο κτιριακό απόθεμα στην Ευρώπη. Ορισμένα κτίρια, μάλιστα, μπορεί να είναι και σε εξαιρετική κατάσταση αλλά αξιοποιούνται μόνο ελάχιστες ημέρες κάθε χρόνο. Τέλος, το κόστος ζωής σε διάφορες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό εκτός τουριστικής περιόδου.

  • Ναι αλλά εμείς δεν έχουμε καλό Ιντερνετ…
  • Ναι, αλλά εμείς δεν συνεργαζόμαστε …
  • Ναι αλλά εμείς δεν έχουμε μάθει να σχεδιάζουμε…
  • Που είναι οι φορείς να αναλάβουν κάτι ανάλογο;

Δεν έχετε άδικο, αλλά η γνώμη μας είναι:

Πάρτε πρωτοβουλίες στην περιοχή σας και εδώ είμαστε. Γιατί

Τώρα δεν είστε μόνοι σας!

Υπάρχει το https://partners.greecefornomads.com