Ορολογία

Επεξεγήσεις για τη νέα ορολογία που μας έρχεται, μαζί με τους ψηφιακούς νομάδες. Πως να αξιοποιούμε τους διεθνείς όρους, συνεχίζοντας να μιλάμε Ελληνικά.

Spetses island flowers

Η ορολογία του κόσμου των ψηφιακών νομάδων, για να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Επίσημη και επιστημονική ορολογία, ορολογία της αγοράς ή και ορολογία της …πιάτσας.

Bleisure  (Business & Leisure) – Επαγγελματικά ταξίδια και Ελεύθερος χρόνος  

Ο όρος Bleisure απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που βρίσκονται συνεχώς σε επαγγελματικά ταξίδια και επιθυμούν να σχεδιάσουν, παράλληλα με τις δουλειές, και τον ελεύθερο χρόνο τους, μόνοι τους ή μαζί με το ταίρι τους ή την οικογένειά τους. Δείτε σχετικό άρθρο στο CNN .

Καταγράψτε όλες τις δυνατότητες που έχει κάποιος για να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του, στην περιοχή σας. Οι ψηφιακοί νομάδες παραμένουν τουλάχιστον 3-6 μήνες, αρκεί ο ο τόπος και οι άνθρωποί του να έχουν ενδιαφέροντα πράγματα για αυτούς.

Coworking spaces – Κοινόχρηστοι χώροι εργασίας

Είναι χώροι που απευθύνονται σε εργαζόμενους από απόσταση κάθε είδους. Περιστασιακούς ή μόνιμα τηλεργαζόμενους, ψηφιακούς νομάδες, εργαζόμενους που βρίσκονται σε επαγγελματικό ταξίδι κλπ. Οι κοινόχρηστοι χώροι εργασίας (Coworking spaces) επιδιώκουν να καλύψουν πολλαπλές ανάγκες των πελατών τους, ως εργαζομένων αλλά και ως ανθρώπινων όντων που επιδιώκουν ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, χαλάρωσης κλπ. Προφανώς οι προδιαγραφές τους εξασφαλίζουν  πλήρη και αξιόπιστη διασυνδεσιμότητα, εργονομικό περιβάλλον, δυνατότητα επαγγελματικών συναντήσεων και συνθήκες που  μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες επικοινωνίας ή συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες είτε ησυχία και εμπιστευτικότητα όταν απαιτείται. Οι πελάτες συνήθως τους χρησιμοποιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς για μια ή δύο ημέρες μπορούν, κατά κανόνα να εργαστούν απ΄τους χώρους που φιλοξενούνται. 

Αν διαθέτε χώρο ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως Κοινόχρηστος χώρος εργασίας, ενημερώστε μας!

Digital Nomads – Ψηφιακοί νομάδες

Ο όρος “Digital nomad” εγινε ευρύτατα γνωστός από το ομώνυμο βιβλίο του… 1997 των Tsugio Makimoto και  David Manner. Ένα ευχάριστα διαβαζόμενο βιβλίο για τη ζωή στο … μέλλον, το οποίο υποστήριζε πως οι τρέχουσες (τότε) και οι μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν διέξοδο στην τάση του ανθρώπου για ταξίδια. Δημιουργούν τον μελλοντικό άνθρωπο που θα ζει, θα δουλεύει και θα διασκεδάζει μετακινούμενος, αναζητώντας τόπους οι οποίο θα του προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες.  Η επιβεβαίωσή του βιβλίου  ήταν διαρκής αλλά βασανιστικά αργή, παρά την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας. Μέχρι που με την πανδημία δημιουργήθηκε ένα μαζικό φαινόμενο, εργαζομένων που δουλεύουν από απόσταση (remote workers) αλλά και ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, οι ψηφιακοί νομάδες, οι οποίοι αρνούνται τη σταθερότητα και τη μονοτονία αλλά προτιμούν μια εργασία με μεγαλύτερη ελευθερία, μια γεωγραφική ευελιξία που συνοδεύεται από έναν ευέλικτο τρόπο ζωής  (lifestyle). Έναν τρόπο ζωής που προσφέρει ευκαιρίες για βιωματικές εμπειρίες σε διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς, ίσως και με λιγότερα έξοδα, άρα με τη δυνατότητα να δουλεύουν λιγότερο και να ζουν περισσότερο. Προσοχή όμως. Αυτή η  ευελιξία  γίνεται από επιλογή του εργαζόμενου. Δεν έχει σχέση με την άλλη ευελιξία των εργασιακών σχέσεων (flexicurity) η οποία αποτελεί επιλογή των μεγάλων εργοδοτών και  επιβάλλεται αξιοποιώντας τις επιδράσεις της ανεργίας.   

Freelancer

Ο όρος έχει γίνει αρκετά γνωστός στην Ελλάδα και συνήθως ταυτίζεται με τον ελεύθερο επαγγελματία. Στην πραγματικότητα είναι αυτός που έχει δική του δουλειά παρέχοντας υπηρεσίες σε πολλούς εργοδότες και συνήθως δεν απασχολεί άλλους εργαζόμενους. Ίσως να έχει κάποιους άλλους συνεργάτες, επίσης freelancers. Βέβαια ο κλασικός ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να έχει στην επιχείρησή του και άλλους εργαζόμενους. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι free lancers έχουν ένα πρόσθετο κίνητρο παραμονής σε διαφορετικούς τόπους. Παράλληλα με την επιδίωξη για ελευθερία, ευελιξία και γνωριμία με άλλους τόπους και ανθρώπους, επιζητούν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, νέους πελάτες, νέες συνεργασίες. Άρα μπορείτε να τους βοηθήσετε αλλά και να σας βοηθήσουν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

Hybrid Hotels – Hybrid Hospitality

Υβριδικά ξενοδοχεία ή Υβριδική διαμονή ονομάζεται η τάση προσαρμογής των ξενοδοχείων και γενικότερα των χώρων διαμονής ώστε να επιτρέπουν στους πελάτες τους να απολαμβάνουν ικανοποιητικές συνθήκες φιλοξενίας αλλά και εργασίας. Η τάση είχε ξεκινήσει πολύ πριν την πανδημία, κατ’ αρχήν με τις μικρές εγκαταστάσεις φιλοξενίας και το Airbnb, αλλά και από ορισμένους ομίλους ξενοδοχείων, οι οποίοι επιδίωκαν, μεταξύ άλλων, την καλύτερη αξιοποίηση των χώρων τους. Με την πανδημία το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πλέον τα ξενοδοχεία δεν επιδιώκουν να προσελκύσουν μόνο τουρίστες που θέλουν να δουλέψουν αλλά και ντόπιους οι οποίοι δουλεύουν από απόσταση. Μια πολύ καλή ανάλυση μπορείτε να βρείτε στην εταιρία συμβούλων διαχείρισης και μάρκετινγκ προορισμών TOPOSOPHY “Hybrid accommodation: How hotels are pivoting to create new revenue streams” .
Ήδη η εταιρία Praktiker έχει δημιουργήσει και στην Ελλάδα, προϊόντα και υπηρεσίες για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με το τίτλο: Be Hybrid by Praktiker

Remote workers – Εργαζόμενοι από απόσταση

Πάντοτε υπήρχαν επαγγέλματα στα οποία ο εργαζόμενος μπορούσε να εργάζεται από απόσταση. Με την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας αυτό επεκτάθηκε ευρέως σε πολλά επαγγέλματα ενώ η πανδημία δημιούργησε εκρηκτική άνοδο των εργαζομένων από απόσταση. Οι περισσότεροι πλέον εργάζονται μέσω υπολογιστών και για αυτό ονομάζονται και τηλεργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να δουλεύουν ορισμένες ημέρες από απόσταση και άλλες ημέρες στα γραφεία της επιχείρησης. Μπορούν όμως να εργάζονται μόνιμα από απόσταση. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να επιλέξουν να εργάζονται σε άλλη πόλη από την έδρα της επιχείρησής τους ή σε άλλη χώρα. Επίσης, μπορούν να επιλέγουν διαφορετικές πόλεις ή χώρες κατά τακτά χρονικά διαστήματα, οπότε σε αυτήν την περίπτωση ονομάζονται ψηφιακοί νομάδες.

Retreat Centers, Retreat Events – Κέντρα Απόδρασης, Εκδηλώσεις Απόδρασης

Η ένταση της δουλειάς και οι συνθήκες ζωής και μετακίνησης σε μια μεγαλούπολη δημιουργούν την ανάγκη απόδρασης από την καθημερινότητα και για πνευματική και σωματική αναζωογόνηση. Οι διακοπές βοηθούν αλλά είναι μία ή δύο φορές το χρόνο. Τα Σαββατοκύριακα δεν επαρκούν ή δεν αναπληρώνουν το πρόσθετο άγχος σχεδιασμού τους και μετακίνησης. Άρα, μια λύση είναι η απόδραση εκτός μεγαλούπολής που να δίνει παράλληλα τη δυνατότητα πλήρους εργασίας από απόσταση. Έτσι, πολλές επιχειρήσεις φιλοξενίας δημιουργούν ανάλογα περιβάλλοντα και υπηρεσίες, οι οποίες έχουν σχέση με ταξίδια ευεξίας (Wellness tours). Ο πελάτης τους μπορεί να δουλεύει πλήρες ωράριο ενώ τον ελεύθερο χρόνο του έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει περπάτημα στην παραλία ή στο βουνό, ή μια ήρεμη βαρκάδα στους κοντινούς κόλπους, να παρακολουθεί προγράμματα γυμναστικής ή γιόγκα, να συμμετέχει σε εργασίες στο κτήμα, να κάνει μαθήματα ιππασίας ή οινογνωσίας κλπ . Περιοδικά, ανάλογα με την εποχή, μπορούν να διοργανώνονται εκδηλώσεις (retreat events) τα οποία επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες δραστηριότητες πχ συμμετοχή σε τρύγο, παραγωγή τσίπουρου, αναγνώριση και συλλογή μανιταριών, γιορτή κάστανου, μαθήματα μαγειρικής ή ψαρέματος κλπ.

Αν πιστεύετε ότι έχετε δυνατότητα για ανάλογη εκδήλωση απόδρασης, ενημερώστε μας να τη διοργανώσουμε μαζί!

Teleworker  – Τηλεργαζόμενος ή Teleworking (Telecommuting)- Τηλεργασία

Ο τηλεργαζόμενος αποτελεί έναν γενικότερο όρο, ο οποίος συνήθως περιλαμβάνει όσους δουλεύουν από απόσταση, κατά κανόνα με συνεχή χρήση υπολογιστή και διαδικτύου.  Ο επίσημος ορισμός από το Λεξικό του Cambridge αναφέρει: “Τηλεργαζόμενος είναι κάποιος που εργάζεται από το σπίτι και επικοινωνεί με το γραφείο του μέσω τηλεφώνου, email και Ιντερνετ”  Σύμφωνα με το Dictionary.com “Τηλεργασία είναι η χρήση των οικιακών υπολογιστών, τηλεφώνων κλπ που επιτρέπουν σε ένα πρόσωπο να εργάζεται από το σπίτι ενώ παραμένει σε επαφή με τους συνεργάτες, πελάτες ή με τα κεντρικά γραφεία μιας επιχείρησης. Επίσης ονομάζεται και Telecommuting” .

Ενδέχεται να είναι μισθωτός, ελεύθερος επαγγελματίας, freelancer, ψηφιακός νομάς. Μπορεί να εργάζεται από το σπίτι κάτι που πήρε μεγάλη διάσταση μετά την πανδημία. Επειδή όμως η δουλειά από το σπίτι οδηγεί σε επαγγελματική και κοινωνική απομόνωση ενώ δεν  υπάρχουν πάντοτε οι κατάλληλες συνθήκες, πολλοί εργαζόμενοι από το σπίτι οδηγούνται σε κοινόχρηστους χώρους εργασίας (coworking places). Άλλοι αξιοποιούν τη δυνατότητα τηλεργασίας κάνοντας παράλληλα ταξίδια και αναζητώντας κατάλληλους χώρους φιλοξενίας ή/και τηλεργασίας και έτσι μετατρέπονται σε ψηφιακούς νομάδες. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις παρέχουν τη δυνατότητα σε εργαζόμενους για τηλεργασία ή ακόμη παρέχουν  ως κίνητρο την εργασία σε κάποιο ελκυστικό προορισμό για ομάδες εργασίας προκειμένου να φέρουν σε πέρας κάποιο Project. Αν έχετε παρατηρήσει κάποιοι έρχονται περιστασιακά για να δουλέψουν στην περιοχή σας ή στην επιχείρησή σας, ίσως να αντιπροσωπεύουν το μέλλον. Επικοινωνήστε μαζί μας για το πως θα αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τους ψηφιακούς νομάδες και τους εργαζόμενους από απόσταση.

Workations – Χώροι για εργασία κατά τη διάρκεια διακοπών

Είναι χώροι εργασίας που απευθύνονται κυρίως σε εργαζόμενους που θέλουν να πάνε διακοπές, μόνοι ή με την οικογένειά τους και να συνεχίσουν να δουλεύουν με τηλεργασία. Συνήθως ο όρος εμπεριέχει μια περισσότερο επιχειρηματική προσέγγιση σε σχέση με αυτόν των Κοινόχρηστων χώρων εργασίας (coworking spaces). 

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις της αγοράς, ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε επιχείρηση. Δείτε δύο παραδείγματα χρήσης του όρου workation: Η TUI αναδεικνύει την προσέγγιση all inclusive και αποδοτικό περιβάλλον εργασίας, προφανώς σε ξενοδοχεία (λίγα και στην Ελλάδα) με ανάλογα χαρακτηριστικά https://www.tui.co.uk/destinations/info/workation .

Από την άλλη, η πύλη προσέλκυσης  τηλεργαζόμενων στην Ινδία επικεντρώνεται κυρίως σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, ο οποίος έχει ως επακόλουθο, μεταξύ των άλλων και καλύτερες επιχειρηματικές επιδόσεις. https://www.workcations.in/blog 

Αν διαθέτε χώρο ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως Χώρος ομαδικής εργασίας, ενημερώστε μας!